NEW DELHI,15.09.20-State Headquarters for the Indian Oil Corporation Limited is set to be designed in Mohali (Punjab) by C P Kukreja Architects, India’s leading multi-disciplinary architectural and engineering firm. The firm has won the project through a national design competition. With Indian Oil being the largest commercial oil company in the country, the design for the State Headquarters was selected based on the Architects’ concept of understanding of three factors – corporate governance, climate responsiveness, and introducing workspaces thriving with culture. The site spreads across 2.2 acres of prime land and is strategically located with access to public facilities and transportation. The project encompasses the design of IOCL Headquarter Building, Senior Management Centre, Transit Camp and Residences. With a striking façade, the fluidity of oil inspires the viscous curvaceous forms,instilling a sense of curiosity over its visitors and allowing the edifice to emerge as a beacon of progress for the City.

“The intent is to use ‘iconography’ as an element to establish a conversation between the users and the general public. The fluidity of ‘oil’ is taken as an inspiration for imagining the skin of the building which renders a free - flowing form to the building that is organic in its appearance and induces a natural pattern. Through the project, we have aimed at creating a Campus which is technology-driven in its functional performance capacity as well as possesses a significant architectural language and at the same time is path-breaking in the legacy of office building designs in India.”

Technology plays an essential part of design development and has been rigorously accommodated to safeguard the health provisions for top management staff of IOCL as well as the Ministerial and VIP visitors, their security and communication along with ensuring an unhindered workflow at the office.A confluence of art in architecture, deriving inspiration from the industrial nature of the Corporation, inspires a fusion between a high profile functionality and imbibing an aesthetic appeal to the edifice.